Hoogbegaafd en alles fout doen.

"Hij zat in groep 6 en deed steeds alles fout zei hij. En hij moest heel snel huilen. Het werk in de klas ging regelmatig mis. Hij dacht steeds: Maar zo makkelijk kan het antwoord toch niet zijn? en dacht dan zo lang na dat hij er of te lang over deed of volgens het boekje het verkeerde antwoord gaf.
Ze gingen hem mede op mijn aanraden toetsen en hij maakte de cito van groep 8 foutloos.
Juf kwam vaak bij hem kijken en controleren. Dat maakte hem heel verdrietig.
"Als juf mij al niet vertrouwd hoe moet ik dan mijzelf vertrouwen?" vroeg hij aan mij.
Ik vertelde hem dat je juffen soms je gebruiksaanwijzing moet uitleggen. Dat zijn juf hem waarschijnlijk heel graag wilde helpen maar misschien niet zo goed wist hoe. Misschien kon hij het haar vertellen?
Hij voelde zich erg alleen. Ik stelde voor dat hij een knuffeltje meenam naar school. Gewoon een kleintje in zijn tas of broekzak. Dat had hij wel geprobeerd maar een knuffel meenemen mocht niet.
Ik vroeg hem of dat echt zo was. Misschien kon hij dat ook proberen te vertellen. Dat hij zich alleen voelde en een knuffel heel goed hielp. Hij wilde wel met mij oefenen met wat hij zou kunnen zeggen en moest hard lachen om wat hij beter niet kon gaan zeggen.
Ik stond stand-by. Hij ging het proberen en anders zouden we het samen doen.
Ik legde hem uit dat sommige mensen net zo snel denken als een trein en veel mensen denken al een rustige wandeling.
Hij herkende zichzelf in een trein en begreep zichzelf en de rest opeens een stukje beter.
Zijn held was superman en we zorgde met een hypnosetechniek dat hij alle kwaliteiten van superman kreeg en bij zichzelf op bijna elk moment op een spectaculaire manier kon activeren. We deden dingen met ademhaling en ik sprak een meditatie in met zijn favoriete plek. Zo ging inslapen makkelijker.


Net kreeg ik een berichtje van vader. Hij en zijn omgeving zijn zo blij met de sprong die dit kind heeft gemaakt. Hij mag zelfstandig ander werk doen en 1x per week naar een andere school voor speciaal op zijn niveau onderwijs. Daar ontmoet hij andere "treinen" wat hij erg fijn vindt. Eerder durfde school deze stap niet aan. Hij gaat weer blij en zelfverzekerd naar school zo liet vader mij weten.
Trots ben ik. Op dit kind, het gezin en de school. Met elkaar hebben ze dit geweldig gedaan. Wat fijn dat ik hierin een stuk heb kunnen begeleiden.

Marieke Drent-Elkerbout

Vorige
Vorige

Kun je te gevoelig zijn?

Volgende
Volgende

pesten